MALMÖ

Försiktig mäklaroptimism i Malmö

Efterfrågan på bostäder i Malmö har stigit. Samtidigt som mäklarna har respekt för lågkonjunkturen är de positiva, inte minst efter Riksbankens räntesänkning på onsdagen.

Sedan efter trettonhelgen har mäklaren Mattias Larssons kollegor på mäklarfirman Bjurfors märkt en klar uppgång bland bostadsspekulanter i Malmö. På onsdagen kom även färska siffror som visar att villapriserna i kommunen ökat med nästan 15 procent. Visserligen jämfört med en ovanligt usel decembermånad, men samtidigt valde Riksbanken att sänka reporäntan med en hel procentenhet.

Mäklaren Mattias Larsson ser en markant skillnad just nu.

– Bostäder som lockade tre till fyra spekulanter i höstas lockar tjugo spekulanter idag, säger han.

I Västra hamnen har det minst sagt varit svårt att sälja bostäder i höst. Sedan ett par år tillbaka har priserna varit alldeles för överhettade, men marknaden har nu tvingar ner dem.  Enligt Mattias Larsson ville mäklarna knappt ha in några bostadsrätter från Västra hamnen, men nu har det vänt.

– Idag vill vi jättegärna få in bostäder ifrån Västra hamnen, för nu säljer vi dem igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".