SKÅNE

Kampanj ska minska olyckor på gårdar

För att minska arbetsplatsolyckorna på lantgårdar och i skogen har LRF kört igång en kampanj som heter Säkert Bondförnuft. Handledare utbildas i Bjärsjölagård.


– Jag drabbades själv av en skada då jag fastnade med ena foten i en fodertank. Den blev illa skadad, säger André Svensson från Tollarp, som är en av dem som utbildas till handledare.

Olycksstatistiken visar att jordbruket och skogen är de absolut farligaste arbetsplatserna i Sverige. Varje år dör runt tio vuxna och tusentals skadas. Många barn lever också farligt när de leker på gården.

Kampanjen Säkert Bondförnuft har regeringen beställt för att få ner antalet olyckor. Målet är minst en halvering av olyckor till år 2013. För barn gäller en nollvision.

De som går kursen blir handledare och kommer sen åka runt och göra gårdsbesök för att kartlägga vilka faror som finns på varje gård.

– Vi har lärt oss jättemycket. Man kanske inte tänker på den mentala biten och den är viktig. Är ekonomin dålig och man är stressad inför det händer det lättare än olycka, säger Marie Hovendal, som också ska bli handledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".