Malmö

Högskolestudenter ska informera om HIV

Malmö högskola satsar nu på att utbilda HIV-volontärer bland sina studenter. Volontärerna ska kunna informera invandrare och flyktingar om HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

De tolkar som finns har ofta svårt just med det här ämnet, menar Poivi Lawson, på Noaks Ark som kommit på idén.

- Vi har märkt att tolkar har svårt att prata om hiv och sex och vi vill inte låta språket bli ett hinder för att komma ut så fort som möjligt med vår information, säger Poivi Lawson.

Kurdiska, arabiska, persiska, spanska, italienska, franska och albanska - efter att Noaks ark satt upp lappar på Malmö högskola fick de in långt flera svar än de kunnat drömma om.

Tija Manucherry, som talar både kurdiska och persiska, är nu en av ett 20-tal deltagare påbörjat sin utbildning och under tre dagar får de lära sig mer om främst HIV men också om andra könssjukdomar.

Efter utbildningen kommer de sedan att ge sig ut och informera på bland annat SFI och andra invandrarorganisationer. Att ställa upp gratis och jobba med det här var inget som avskräckte Tija Manucherry, som annars läser internationell migrations politik på Malmö högskola.

- Nej det ska bli spännande, men svårt för att man inte är van att prata om sex på det här sättet i andra länder. Det kommer att bli svårt i början men sedan går det nog bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".