Lund

Lunds grannkommuner skapar inte trängsel i gymnasiet

I Lund har man oroat sig för att gymnasieeleverna i kommunen ska trängas undan och tvingas pendla från kommunen för att gå i skolan nu när alla elever i hela Skåne får söka sig till alla skolor i regionen. Efter utbildningsnämndens möte på torsdagen där man tittat på ansökningsstatistiken blåser man nu faran över.

- Skillnaden är att ungdomar som tidigare inte kunnat söka i Lund har gjort det nu, Samtidigt söker sig elever från Lund till andra skolor. Det verkar bli plus minus noll i Lund, säger Louise Rehn Winsborg, moderat, är ordförande i nämnden.

När nu utbildningsnämnden i Lund tittat på statistiken från den första sökningen till gymnasiet så ser den ungefär lika ut som tidigare år.

Samtidigt som elever från andra kommuner passar på att söka sig till Lund så söker sig Lundaeleverna från stan, då främst till Malmö.

Därmed verkar hotet om en stor ofrivillig pendling från Lund att utebli.

Men på några program är ändå trycket högre än normalt och några elever får sätta sig på pendeln om de vill gå på sitt förstahandsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".