Skåne

Färdtjänst och sjukresor med kollektivtrafik ökar

Kollektivtrafikresandet i Skåne ökade förra året, men däremot sjönk antalet färdtjänst- och sjukresor. Det ligger helt i linje med vad Skånetrafiken vill, att fler ska åka vanlig kollektivtrafik i takt med att den anpassas.

- Vi ser att vi har en ökning av både färdtjänst- och sjukresor i den allmänna kollektivtrafiken, säger Gunilla Blad, chef för serviceresor på Skånetrafiken.

Förra året minskade antalet sjuk- och färdtjänstresor med knappt fem procent i Skåne jämfört med året före. De resorna har alltså istället flyttat över till den vanliga kollektivtrafiken. Den som har ett färdtjänsttillstånd får nämligen rabatt på kontantpriset på bussen eller tåget och har även rätt att ta med en ledsagare utan kostnad.

Men antalet beviljade färdtjänsttillstånd har också minskat något, vilket enligt Gunilla Blad också hänger ihop med kollektivtrafikens anpassning.

Förra året tog Skånetrafiken över ansvaret för färdtjänsten i åtta kommuner i Nordvästskåne. I övriga Skåne är det upptill varje kommun att bedöma behovet av färdtjänst, men ytterligare 12 kommuner i östra och norra Skåne vill under nästa år låta Skånetrafiken ta över. Region Skånes mål är att samtliga skånska kommuner ska ha överlåtit huvudmannaskapet för färdtjänst till Skånetrafiken senast den 1 januari 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".