Skåne

Vårdreformer ställer krav på uppföljning

Kraven på uppföljning kommer att öka inom den skånska sjukvården, när nya reformer som akuta hembesök och hälsovalet inom primärvården införs.

Om det visar sig att vårdföretaget Carema, som på måndag börjar köra tre akuta hembesöksbilar, inte klarar av sitt uppdrag, så är det upptill företaget att bygga ut verksamheten. Moderaten Henrik Hammar är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne.

- När det gäller våra hembesöksbilare så kommer vi att mäta att alla skåningar får del av dem i tid, säger Henrik Hammar.

40 miljoner kronor ska ge framförallt Skånes äldre 18 000 hembesök varje år av vårdföretaget Caremas tre rullande läkarbilar. Det innebär att varje bil i snitt måste göra nästan 17 besök per dygn.

Även när det gäller hälsovalet kommer det enligt politikerna att krävas en noggrann uppföljning. Bland annat måste man granska att vårdenheterna inte snålar in på mediciner och behandlingar nu när de själva ska stå för kostnaderna. Men Henrik Hammar tror att de bästa granskarna är patienterna själva, som har sin vårdpeng på fickan.

Andra utmaningar inom den skånska sjukvården framöver är att fortsätta samordningen av den högspecialiserade vården i Malmö och Lund. Samtidigt måste tillgängligheten i vården öka och väntetiderna kortas, men inga drastiska reformer planeras för att klara det.

När nattakuterna stängdes vid sjukhusen i Hässleholm, Ängelholm och Trelleborg förra året var det många som såg det som ett första steg till en stängning småsjukhusen. Men det finns inga sådana planer för framtiden, försäkrar Henrik Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".