Skånska riksdagsledamöter

Öresundsfrågor i centrum för moderat riksdagsman från Malmö

Olof Lavesson är moderat riksdagspolitiker för Malmö kommun. Han ställde upp i riksdags-valet för att kunna påverka den skånska politiken. Bland de frågor han driver som rikspolitiker står Öresundsintegrationen i centrum.

Malmöiten Olof Lavesson tillhör därmed de riksdagspolitiker som vill koppla ihop regional politik och rikspolitik, en inställning som faktiskt skiljer honom från många andra rikspolitiker som inte ser denna koppling.

Han menar också att vi skåningar borde ringa upp tröga företag och pressa på för lägre avgifter och enklare regler för dem som reser över sundet.

– Jag kan bli förvånad och frustrerad när banker klagar över att det inte går att skicka människor över sundet och sedan kan de inte själva skicka en hundralapp samma väg utan att det kostar pengar eller tar flera dagar, säger Olof Lavesson (M)

Även teleoperatörerna får sig en känga av Olof Lavesson.

– Både Telia och Tele2 gör en stor skillnad på om du befinner dig i Köpenhamn eller i Lund, trots att det är ungefär samma avstånd som mellan Malmö och Lund. Jag förstår inte varför det måste kosta fyra kronor mer i minuten, säger han.

Tillsammans med Öresundsministern och partikollegan Christina Husmark Persson har Olof Lavesson gjort ett nummer av hur den borgerliga regeringen underlättat integrationen mellan Sverige och Danmark. Inte utan kritik från pendlare som sagt att det arbetet precis som under tidigare regeringar gått allt för långsamt.

Nu säger Olof Lavesson att politikernas makt inte räcker hela vägen. Och företagen, som han menar har ett stort ansvar, vill inte han som politiker påverka, men det kan däremot vi konsumenter göra, säger han.

– Jag blir själv upprörd som kund när jag ser sådana skillnader, säger Olof Lavesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".