Hallandsåsen

Tuff tid för tunnelborren igen

Efter en bra höst har det efter nyår gått sämre för Banverkets tunnelbygge genom Hallandsåsen. Arbetarna har kommit in i ett vattensjukt område, där borren fått stå stilla periodvis.

– Under höstperioden gick vi i betydligt torrare berg, medan vi nu är inne i en besvärlig och vattenförande zon, säger Per Rydberg, Banverkets projektdirektör.

Förutom att man måste täta, så måste borren också stå still ibland för att man ska kunna minska mängden vatten som läcker in i tunnlarna. Man är noga med att läckaget inte ska bli så stort så att miljödomstolens tillstånd överskrids. Sammantaget gör det här att det går långsamt framåt just nu.

I januari byggde man bara 108 meter tunnel, men enligt Per Rydberg håller man sig trots det fortfarande inom den nya tidsplanen som säger att tunnlarna ska stå klara 2015.

Banverket överväger om man ska söka en ny miljödom för tunnelbygget. I dag har man tillstånd att släppa ut ett snitt på högst 100 liter vatten i sekunden per månad. Om man utöver det fick tillstånd att pumpa in en del läckvatten i berget utan att det först lämnar tunnlarna, så skulle bygget kunna gå snabbare. Den gamla miljödomen tillåter inte det.

I maj räknar Banverket med att kunna ta ställning till om man ska lämna in en ny ansökan till miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".