MALMÖ

Berörande foton gav fint pris

Ett reportage om albinos utsatta situation i Tanzania har gett Malmöfotografen Johan Bävman ett andrapris i den prestigefyllda fototävlingen World Press Photo.

Det var när Johan Bävman, till vardags vikarie på Sydsvenskan, igår stod och fotograferade bilder till reporterbylines som han fick veta att han kammat hem andrapriset.

– Det pirrade i hela kroppen, jag kunde inte riktigt fatta det först, säger han.

World Press Photo är en av de största fototävlingarna i världen. Omkring 5000 fotografer från cirka 125 länder deltar. Det var i klassen Contemporary issues, vilket betyder ungefär samtidsfrågor, som Johan Bävman blev tvåa.

Johan Bävman var tjänstledig när han gjorde fotoresan till Afrika. Han ville fotografera utan att hetsas av någon deadline och ämnet från början var att undersöka hur det är att själv ha en hudfärg som inte är norm. Men så fick han veta hur albinos i Tanzania lever under hot om att mördas och lemlästas, eftersom deras kroppsdelar tros ha magiska egenskaper. Johan Bävman bestämde sig i stället för att skildra deras utsatta situation.

– Jag visste att det fanns ett cancersjukhus i Dar es Salaam där många albinos behandlades för sin cancersjukdom.

Så Johan Bävman åkte dit och fick kontakt med människor som hjälpte honom att träffa albinos som kunde berätta om sin situation.

Han hoppas att hans bilder i framtiden ska kunna visas i Tanzania på en utställning.

– Det är viktigt att de också får se hur de blev i slutändan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".