Burlöv

Stora planer kan locka nya invånare

Burlöv kan få en ny stadsdel med pendlarparkening, mässa och hotell. Förslag på hur området mellan Kronetorpsvägen och Åkarp har lagts fram, och på måndag ska kommunfullmäktige ta beslut om man ska gå vidare med planerna.

Mona Svensson, som är samhällsbyggnadschef i Burlövs kommun, säger att det finns ett behov av pendlarparkering.

– Bor man in Burlövs kommun har man en väldigt stor arbetsmarknad att välja mellan, och i framtiden kan man enkelt jobba i Köpenhamn också, säger hon.

Men behövs det en ny stadsdel?

Det är en expansiv region vi är i, och nya stadsdelar ska ju placeras i stationslägen, säger Mona Svensson.

Hotell, kongressanläggning, en stor pendlarparkering, park och mässa planeras i området. Mässan splittrar emellertid samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i kommunen. Socialdemokraterna vill fortsätta planerna på att bygga en mässa i Burlövs kommun, men Moderaterna tycker inte att det behövs någon mässa alls i området utan vill hellre se fler bostäder.

Det har skissats på flera olika lösningar för mässan - en där mässan ligger i anslutning till järnvägsstationen och en då den ligger närmare motorvägen.

Kommunen ställer sig redan nu positiv till en pendlarparkering som planeras vid stationsområdet och hoppas att det nya området får fler människor att flytta till Burlöv.

– Det kan rymma uppemot 8000 nya invånare, och det är ju mycket för en kommun som har 16 000 idag, säger Mona Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".