Malmö blir fulare tycker experter

Malmö är på väg att bli en ful stad. Det anser fyra Malmöarkitekter och antikvarier som undersökt byggnader i Malmö för att se hur arkitekturen har förändrats.
Enligt undersökningen har nästan hälften av alla tidstypiska detaljer försvunnit, vilket innebär att staden håller på att förlora sin kulturhistoriska identitet. – Fel dörrar, fel fönster, fel färger på fasader, allt detta har gjort att husen blivit lite tråkigare, säger Paul Hansson, byggnadsantikvarie på regionmuseet i Kristianstad. – Självklart ska man kunna göra restaureringar, men som det är nu bibehåller man inte kvaliteterna, man förstör husen istället för att restaurera dem. Kommunen måste reagera Gruppen har tittat på 200 hus i Malmö och man har reagerat starkt. De detaljer som byts ut stämmer inte överens med vad som var tänkt från början och de nya detaljerna är ofta mindre estetiskt tilltalande än de gamla. Paul Hansson tycker att det är viktigt att något görs innan stadens utseende förstörs helt och hållet. – Jag tycker att kommunen borde följa den här frågan lite bättre, och inte lämna allt vind för våg, säger han. – Dessutom borde fastighetsägare ge problemet större uppmärksamhet och själva ta initiativ.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".