Skåne

Ny rymning av tonårig bankrånare

Den 16-årige pojke som dömts för flera bankrån i Skåne har rymt igen.  I slutet av januari var han på rymmen från Fagareds ungdomsvårdhem i Lindome utanför Göteborg. På söndagskvällen stack han igen.

Pojken rymde genom att tillsammans med en annan pojke ta sig över ett staket runt avdelningen och sedan ut från behandlingshemmet när en bil körde in genom grindarna.  

16-åringen som är just nu är dömd för flera bankrån är en följetong i Skåne. För bara ett par veckor sedan skulle han ha kommit till tingsrätten i Ystad för att avsluta en rättegång där han är misstänkt för nya rån men han dök inte upp. Veckan före ansåg nämligen Fagareds behandlingshem att han skött sig så bra att så att han fick en obevakad permission. Permissionen kom han inte tillbaka ifrån och till Ystad och den stundande rättegången kom han inte heller.    

Förra gången 16-åringen rymde var Sveriges Radio i kontakt med pojkens familj. De var inte förvånade över att han stuckit och berättade att de hade avrått behandlingshemmet från att ge honom permission. Just därför att de visste att han skulle sticka. Men det är något nytt för Statens institutionsstyrelse som driver Fagareds ungdomshem.  

– Det är ingen uppgift jag känner till. I ett sådant läge om man har den informationen inte bevilja en permission, säger Ingeborg Gunnarsson, regionchef på Statens institutionsstyrelse.  

Efter rymningen i januari fick Fagareds behandlingshem två JO-anmälningar, men i fredags beslutade JO att lägga ner bägge anmälningarna.  Nu är 16-åringen återigen ute på fri fot och regionchef Ingeborg Gunnarsson säger att Fagared kanske inte är rätt ställe för honom.  

– Det är möjligt att den här pojken behöver en högre säkerhetsnivå än vad Fagared kan ge. Det kan jag inte bedöma just nu, säger Ingeborg Gunnarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".