Dragi Manevski, föreståndare för fritidsgården på Linero. Foto: Tobias Wallin/SR.
Lund

Satsning mot bränder på Linero

Under de första sju veckorna på året har polisen i Lund registrerat över tjugo anlagda bränder på Linero. Nu satsar polisen, fältassistenterna och fastighetsägarna på att fånga upp de ungdomar man misstänker har funnits med i och runt det gäng som misstänks för bränderna.

– Ju mer vi gör desto mindre tid blir det till att hitta på skit, säger Dragi Manevski, föreståndare för fritidsgården på Linero.  

Polisen har gripit två ungdomar i de övre tonåren som är skäligen misstänkta för att ligga bakom flera av bränderna, husrannsakan har gjorts i deras hem har gjorts och polisen har beslagtagit bland annat datorer som misstänks innehålla bevismaterial. Nu väntar polisen på att få svar på de DNA-prov som har tagits av de misstänkta för att se om de går att binda till bränderna. 

Fritidsgårdsföreståndaren Dragi Manevski tror att de som ligger bakom bränderna och de som finns i de gäng som polisen försöker ha ett extra öga på känner ett utanförskap.  

– Jag tror att många av våra ungdomar är rätt uttråkade.

För ett par veckor sedan blev situationen på fritidsgården ohållbar. De något äldre ungdomarna helt tog över fritidsgården och man fick tillkalla polisen för att köra ut dem. Efter det höll man stängt en vecka. Dragi Manevski menar ändå att det blev något bra av situationen och att ungdomarna egentligen vill vara med och ta ansvar, men att de inte riktigt fått möjlighet till det.  

– Tanken är nu att vi ska köra en form av ungdomsledarutbildning med det här gänget, säger Dragi Manevski.  

Det folkpartistiska kommunalrådet Tove Klette säger att man ser allvarligt på situationen, men menar att man samtidigt ska komma ihåg att det bara är en liten klick av ungdomarna som står för problemen i Linero. Kultur- och fritidsnämnden kommer nu att anställa två extra fältassistenter som ska jobba uppsökande verksamhet i just Linero för att undvika att oroligheterna fortsätter.  

På fritidsgården skulle man helst vilja ha mer personal för att kunna ha ännu bättre verksamhet, men för att helt få stopp på bränderna innan någon kommer till skada finns det enligt Dragi Manevski bara en lösning. 

– Lösningen på det här problemet är att de som gör det här åker fast, säger Dragi Manevski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".