Skåne

Äsphultsborna ger mest i kollekten

De mest generösa medlemmarna i Svenska kyrkan i Skåne bor i Äsphult utanför Kristianstad. Varje år ger de i snitt 100 kronor var i kollekten, långt över snittet för resten av Lunds stift där varje medlem bara ger 20 kronor om året.

– Det känns ju som en bekräftelse på att de små församlingarna kan vara bäst ibland, säger Anders Thorsén, präst i Östra och Västra Vrams pastorat där Äsphult ingår.  

Det är eldsjälarna som gör kyrkan i Äsphult, säger Anders Thorsén. Han talar om att det i församlingen finns ett lokalt engagemang för bygden och kyrkan men också människor med större visioner och ett engagemang för tredje världen. Det är församlingsmedlemmarnas förtjänst att församlingen hamnar högst upp på kollektpallen i stiftet.  

I dessa tider när kyrkan pratar sammanslagningar och Lunds stifts över 200 församlingar föreslås bli 100 i framtiden så är eldsjälarna något att värna om anser Anders Thorsén.  

– Jag tror att så länge man har en egen församling och ett kyrkoråd och får bestämma över sin verksamhet själv, då finns denna generositet och givmildhet. Det är inte säkert att vi får behålla den om vi blir stora enheter, säger Anders Thorsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".