Bröstcancer glömdes bort

En kvinna med bröstcancer fick vänta fyra år på vård. Cancern upptäcktes 1998 av en läkare på Ystads lasarett, men fallet glömdes bort.
Kvinnan fick inte veta att hon led av cancer förrän efter ett besök hos sin husläkare i fjol. – Det ska finnas säkra rutiner men det har uppenbarligen fallerat, säger Hans Christian Lennér som är chefläkare på lasarettet i Ystad. Fallet anmäldes till socialstyrelsen av chefläkare Hans Christian Lennér enligt Lex Maria, den lag som gör vårdpersonal skyldiga att anmäla missförhållanden. Och socialstyrelsen är kritisk till sjukhusets agerande. De vill nu att verksamhetschefen gör en översyn av verksamheten så att liknande händelser inte upprepas. – Vi ska nu se över våra rutiner. Men jag vill påpeka att felet inte är den enskilde läkarens, utan att det varit rutinerna som brustit, säger Hans Christian Lennér.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".