Malmö

Malmöbo friades från terrordom

Den malmöbo, som åtalats för att genom insamlingsverksamhet indirekt ha stött Hamas, friades på tisdagen av Malmö tingsrätt.

Orsaken är att domstolen inte accepterade den bevisning som åklagaren lagt fram. Mannen åtalades för brott mot den så kallade finansieringslagen, alternativt brott mot sanktionslagen.

Han har via föreningen al-Aqsa spannmål samlat in pengar till behövande barn på Västbanken och i Gaza. Pengarna har gått till organisationer som enligt åtalet har koppling till Hamas och som terrorstämplats av EU.

- Det var bra, jag är mycket glad. Jag är oskyldig, säger Khalid al-Yousef.

Enligt åtalet så har malmöbon Khalid al-Yousef via stiftelsen al-Aqsa spannmål skickat flera miljoner kronor till fyra olika välgörenhetsorganisationer i Gaza och på Västbanken, pengar som han under hela rättegången hävdat gått till framförallt föräldralösa barn.

Enligt vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström så kan pengarna i slutändan mycket väl ha gått till barnen, men hon menar också att organisationerna som fått pengarna varit kontrollerade av Hamas, och en del av den terrorstämplade organisationens stora välgörenhetsarbete. Den åtalade ska på detta sätt indirekt ha stöttat terrorism.

Som bevisning åberopade åklagaren bland annat israeliska dokument och domar som visar på att de organisationer som fått pengarna har kopplingar till Hamas, men i sin dom skriver tingsrätten idag att i och med att Israel och Hamas befinner sig i ett krigsliknande tillstånd så bör den bevisningen anses sakna all betydelse. Det här är något som Khalid al-Yousefs danska advokat Laue Traberg Smidt hävdat under hela rättegången.

- Det är ockuperat territorium. Man kan så klart inte använde det som bevis i en svensk domstol, säger Laue Traberg Smidt.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström har ännu inte beslutat om hon tänker överklaga domen.

Dagens dom innebär också att al-Aqsa spannmål ska få tillbaka de cirka 1,3 miljoner kronor som enligt tidigare domstolsbeslut varit i så kallad kvarstad. Och nu kommer stiftelsens insamlingar att fortsätta, enligt Khalid al-Yousef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".