Nya miljöproblem vid tunnelbygget

Uppskattningsvis mellan tre och fem kubikmeter cement och lera har under natten till tisdagen läckt ut från tunnelprovborrningarna i Lya utanför Båstad. Massorna har hamnat i och omkring Lyabäcken där man redan har hittat död fisk.
– Jag såg direkt att något hade hänt, och att det inte var det vanliga att det blir uppgrumlat när det regnar, säger Rune Andersson, lantbrukare på Hallandsåsen. – Jag stannade till, och då hittade jag en död fisk. Cement- och lerblandningen, som används vid provborrningarna, tros ha tryckts upp genom den spruckna åsen till markytan och sedan runnit ner i Lyabäcken. Utsläppet innebär en kraftig miljöpåverkan i bäcken. – De har ju visat prover att ph-värdet har stigit rejält, och det tyder på att det är rätt mycket cement i blandningen, säger Börje Nilsson, miljöinspektör i Båstad kommun. – Fisken klarar inte så högt ph-värde, så den dör. Jag bedömer läget som mycket allvarligt. Provborrningarna står för tillfället stilla medan Banverket och entreprenören Skanska Vinci i samråd med Båstads kommun utreder vad som hänt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".