Malmö

Kanel kan förebygga diabetes

Kanel kan förebygga typ 2-diabetes. Det är slutsatsen i en ny studie som gjorts vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö. I större mängder sänker kanel blodsockerhalten och vid små mängder sänks insulinhalten i blodet.

Tidigare vetenskapliga studier har visat att sex gram kanel kan sänka blodsockerhalten, men sex gram är ganska starkt. Dessutom innehåller kanel kumarin som kan skada levern. I den nya studien i Malmö fick försökspersonerna äta mindre mängder: ett respektive tre gram kanel på risgrynsgröt. Då sjönk inte blodsockerhalten, men väl insulinhalten i blodet.

- Sex gram ger lägre blodsocker, medan lägre halter ger lägre insulinsvar, vilket är väldigt positivt, säger Joanna Hlebowicz, ST-läkare på akutcentrum på UMAS.

Förra våren disputerade hon på en avhandling där hon undersökte hur olika maträtter kan stabilisera blodsockret. I den nya studien som publicerats i American Journal of Nutrition har hon låtit 15 friska försökspersoner i åldern 20-27 år äta en portion risgrynsgröt i veckan med antingen ett eller tre gram kanel på. Slutsatsen är att tre gram kanel sänker insulinhalten i blodet. Det kan ha betydelse för den som har typ 2-diabetes, som kanske med hjälp av kanel kan minska sin medicinering.

- En typ 2-diabetiker skulle kunna göra det. Men inte en typ 1-diabetiker, säger Joanna Hlebowicz.

Men samtidigt är kanel inte ofarligt eftersom det innehåller kumarin som kan skada levern. Livsmedelsverket varnar för att äta för mycket kanel på grund av kumarinet. Men det finns en kanelsort som inte innehåller kumarin; ceylonkanel. Nästa steg för Joanna Hlebowicz är att se om även ceylonkanel kan påverka socker och insulin i blodet.

- Om det är samma effekt kanske man ska börja sälja ceylonkanel som inte är farlig istället, för den smakar nästan likadant, säger Joanna Hlebowicz.

Anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".