Danskarna sviker Sverige

Trots att det finns en bro och att prisnivån i Sverige ligger runt 25 procent under den danska så kommer fortfarande inte många danskar till Skåne och Sverige. En ny undersökning visar att orsaken är att danskarna inte vet vad som finns på den svenska sidan.
Sju av tio danskar kan spontant inte komma på ett enda turistmål på den svenska sidan av Öresund. Tre av fyra har inga planer på att åka på inköpstur dit, trots att nästan allt utom öl, sprit och rågbröd är betydligt billigare i svenska butiker. Sex av tio danskar har heller ingen aning om att de svenska affärerna har öppet mycket längre än de hårt reglerade danska, visar undersökningen som svenska ambassaden och Handelskontoret i Köpenhamn, Region Skåne och ett par kommuner beställt. Bilden av Sverige som ett förbudssamhälle är däremot väl etablerad. Sextio procent av de 1.000 tillfrågade danskarna säger att förbuden är fler på den svenska sidan, trots att det knappast heller stämmer. Sverige måste bli bättre på att tala om vad som är bra i landet, säger Tim Struck på opinionsinstitutet Vilstrup som gjort undersökningen. Han tror att upplevelser lockar mer än låga priser. Dansken Peter Bonde på Sveriges Rese- och turistråd som jobbar för att få fler av sina landsmän att åka till Sverige säger att det kan vara dags att gå ut i skolorna för att informera. Danskarna måste få klart för sig att den gamla bilden av förbuds-Sverige inte stämmer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".