MALMÖ

Tennismatch kan bli publikfri

På onsdagen beslutar fritidsnämnden i Malmö om Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel ska spelas inför tomma läktare eller inte. Man är, liksom polisen, bekymrad över att det ska bli oroligheter.

Den 6 till 8 mars ska Davis Cup-matchen spelas i Baltiska hallen i Malmö. Biljetter till matchen skulle ha börjat säljas för länge sedan, men de ansvariga har hela tiden avvaktat.

– Vi befarar en hel del ordningsproblem, säger Håkan Jarborg Eriksson, polisens kommenderingschef under matchen.

Davis Cup matchen 1968 mot Rhodesia stoppades, men spelades i Frankrike istället. 1975 tog sig cirka 6 000 demonstranter till Båstad för att försöka stoppa matchen mot Chile. Nu har det återigen väckts röster för att stoppa en Davis Cup match av politiska skäl.

I Malmö har det tidigare i år blivit bråk i samband med manifestationer för Israel vid ett antal tillfällen. Och inför Davis Cup matchen mot Israel har kampanjen ”Stoppa matchen” bildats. Kampanjen är en sammanslutning av 35 olika föreningar med ett gemensamt mål att stoppa matchen.

– Vi tycker inte att det är moraliskt försvarbart att bjuda in Israel och kräver att matchen stoppas, säger Olof Holmgren, ”Stoppa matchens” talesperson.

Från kampanjens sida räknar man med tusentals demonstranter i Malmö under matchhelgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".