SKÅNE

V-politker har få motioner om Skåne

Vissa skånska riksdagsledamöter satsar inte alls på Skåne när de skriver motioner. Vänsterpartisten Marianne Berg skrev under hösten under 79 motioner, ingen av dem handlade specifikt om Skåne.

– Enskilda motioner, som innehåller sånt som inte finns med i partiets program, kan man ju vilja ta upp, säger Marianne Berg (V), riksdagsledamot från Skåne

Men nästan alla av de 40 politiker som representerar Skåne i riksdagen skrev förra hösten under en eller flera motioner med skånska frågor i rubriken. Det handlar då om allt från behovet av en polishögskola i Malmö till frågan om Uppåkra är ett nationellt kulturarv.

En av de vanligaste skånska motionerna gäller utbyggnaden av E22, en fråga där Vänsterpartiet skiljer sig från övriga riksdagspartier i synen omfattning och finansiering.

Men trots att Marianne Berg är ensam vänsterpartist i riksdagen från Skåne och är insatt i frågan ser hon det inte som något problem att hennes fokus är på andra frågor.

– Vänsterpartiet är väldigt engagerat i Skåne ändå, på riksnivå. Jag behöver inte profilera mig som enskild politiker, säger Marianne Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".