MALMÖ

Fusket minskar på högskolan i Malmö

Förra året stängdes 60 studenter av från universitet och högskolor i Skåne på grund av fusk. På Malmö Högskola har antalet avstängda studenter minskat med nästan en tredjedel. Även för den som utsatts för kopiering kan det bli problem.

– Vi har ett nytt tekniskt instrument som innebär att vi lättare kan kontrollera om studenterna plagierat texter, säger Lennart Olausson, rektor för Malmö högskola samt ordförande i Malmös disciplinnämnden.

Under 2008 stängdes sammanlagt 60 studenter av från all undervisning mellan en och tre månader på grund av fusk på Lunds universitet, Malmö Högskola och Högskolan i Kristianstad. Det är en knapp minskning med från året innan.

Medan både Lund och Malmö minskade, ökade antalet avstängda studenter i Kristianstad från sex till nio.

Studentkåren i Malmö, som även har representanter i disciplinnämnden, menar att det är viktigt att vara hård mot dem som kopierar för att bevara den så kallade akademiska hederligheten. Men kåren menar samtidigt att en fällande dom är ett misslyckande för högskolan.

– Man har inte diskussionen om vad fusk är. Många studenter gör kanske saker som de inte tror är fusk, säger Lina Hedman, studentrepresentant i disciplinnämnden vid Malmö Högskola.

Victor Bengtsson, lärarstudent i Malmö, blev ovetande plagierad av en kurskamrat och höll på att råka illa ut.

– Jag blev chockerad när jag fick ett mejl från Disciplinnämnden, säger Victor Bengtsson.

fter att han hört sig för visade det sig att det handlade om att en kille i klassen hade helt enkelt tagit ett större stycke rak av från hans tenta.

Malmö Högskola reagerade med att vägra rätta tentan. Nu hade Victor Bengtsson en sån tur att han lyckades övertala den som plagierat honom att erkänna. Hade han inte lyckats med det kunde det ha fått allvarliga konsekvenser. Efter ett halvårs utredning friades Victor Bengtsson helt från misstankarna om fusk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".