Skåne

Ökning av villainbrott i vinter

Under den mörka årstiden är det säsong för bostadsinbrott. Den här vintern har något fler skåningar råkat ut för inbrott än förra vintern. Det som stjäls är sådant som tjuvarna lätt kan bära iväg och sedan sälja.

Under perioden november till januari gjordes 1 654 inbrott och inbrottsförsök i skånska bostäder. Det är något fler än förra vintern. I januari sjönk antalet inbrott och inbrottsförsök med tio procent. I Malmö har polisen varit ganska lyckosam med sin särskilda satsning för att komma åt inbrotten. 65 personer har gripits. Hittills har 20 av dem dömts och fler väntar på dom.

Vanligast är att tjuvarna är missbrukare som behöver snabba pengar till droger. Då stjäls det som är lätt att bära och få ut pengar på. Även om det inte alltid är det mest värdefulla man har, är inbrottet ändå ett svårt brott för dem som drabbas.

– Många mår riktigt illa och kan knappt bo kvar i sitt hus, säger Hans Frank, skadechef på Länsförsäkringar som har en stor del av skåningarnas hemförsäkringar.

Narkotikamissbruket är en stor del av förklaringen till inbrotten. I framförallt Malmö görs inbrotten ofta av missbrukare som behöver snabba pengar till droger. I andra delar av Skåne finns också stöldligor som gör många inbrott på kort tid och sedan försvinner. Den här vintern har orter längs en linje från Ängelholm i nordväst och ner söderut mot Trelleborg varit särskilt drabbade, till exempel Bjärred.

Det typiska inbrottet görs ganska enkelt och fort när ingen är hemma. I Malmö har villor och radhus i ytterområdena varit särskilt drabbade, till exempel i Oxie, Limhamn-Bunkeflo och Tygelsjö. Tjuvarna krossar ett fönster på baksidan och tar sig in i huset. Det är inte svårt för dem att sälja stöldgodset.

– Nej, det tror jag inte. Det hamnar hos hälare. Kanske en del grejer hamnar på pantbankerna, säger Lennart Sverremo på Malmöpolisens spaningsrotel.

I snitt kostar en inbrottsskada 20 000 kronor. Hälften är värdet av det stulna, resten reparationskostnader. Den som drabbas får räkna med att försäkringsbolaget räknar av värdet på det som stulits. En mobil som var ny för två år sedan får man inte ut så mycket på nu. Både polisen och försäkringsbolagen tycker att vi borde skydda oss bättre med bra lås som gör det svårt både att ta sig in i – och ut ur – huset. Larm kan vara bra och att man har bra kontakt med sina grannar.

– Att man hjälper varandra med att ha kontroll på vad som händer i området, säger Hans Frank på Länsförsäkringar.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".