Skåne

Skånsk riksdagspolitiker värnar om P7

Försvinner den allmänna värnplikten kommer P7 på Revingehed återigen att vara hotat av nedläggning. Inger Jarl Beck (S), skåning i försvarsutskottet, tror att det skulle vara förödande för räddningstjänsten och försvarets internationella åtaganden.

– Tar man bort den allmänna värnplikten, så tror jag vi det blir bekymmer för P7. Jag tror inte vi får in det antalet på frivillighet, säger hon.

Ett klistermärke med Revingeheds regementsvapen på dörren till riksdagsrummet visar var den skånska socialdemokraten Inger Jarl Beck har sina sympatier.

Framtiden för den militära verksamheten på Södra Skånes regemente P7 är osäker. Överbefälhavare Håkan Syrén har konstaterat att försvaret har stora besparingar framför sig, och han utesluter inte att regementen kommer att behöva läggas ner. Men det har regeringsrepresentanter hittills avvisat.

Ett kanske mer akut hot än bristen på pengar är den framtida bristen på soldater. De borgerliga partierna har sagt sig vilja slopa den allmänna värnplikten - något som alltså enligt Inger Jarl Beck kan hota P7.

Och en nedläggning skulle vara förödande för regionen, säger hon.

– Jag tycker det är en fantastisk anläggning, och de har oerhört fina utbildningar. Dessutom har vi räddningstjänstens utbildning där, och då är jag bekymrad över vad som händer med den räddningstjänsten om inte P7 får vara kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".