Nordvästskåne

Stora volymtapp för åkerier

Den ekonomiska krisen slår även mot åkeribranschen. Från att det i fjol var brist på utbildade lastbilschaufförer, är det nu många åkerier som tvingas varsla. Nordvästskåne är en av de fyra värst drabbade regionerna.

Det är illa men ingen katastrof, enligt Magnus Tornerhjelm, som är vd på Nils Hanssons åkeri i Ljungbyhed med 355 anställda.

– Vi tror ju att läget kommer att ligga på ett fortsatt volymtapp på 10-15 procent, men vi tuggar på ganska bra, säger han.

Totalt är det 89 anställda som har varslats inom transportbranschen i Nordvästskåne, och på Nils Hanssons åkeri är det 25 personer som får gå den närmaste månaden.

Alla åkerier har drabbats, men det är tillfälligt, tror Magnus Tornerhjelm.

– Jag tror att branschen har tillförsikt att det ska komma igång igen under andra halvåret, men det får vi ju vänta och se. Om det här blir stadigvarande kommer det att bli ett bekymmer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".