Eslöv

Inte tillåtet spåra tvättstugemarodörer

Eslövs kommunägda bostadsbolag, Ebo, får inte hålla koll på hyresgäster som slarvat med städningen i tvättstugan med hjälp av elektroniska nycklar. Det här slår länsrätten fast i en dom.

I juli förra året var Datainspektionen kritisk mot att Ebo i några fall kontrollerade vilka personer som hade använt tvättstugan vid ett visst tillfälle.

– Jag kan ju förstå och respektera tankesättet, men jag tycker inte att de lägger ribban på rätt nivå. Vid allvarliga störningar borde man naturligtvis få använda sig av det här systemet för att komma tillrätta med problemet, säger Fredrik Hjort, som är vd för Ebo.

Det är vid tre eller fyra tillfällen som bostadsbolaget använt sig av möjligheten att spåra tvättstugeanvändare med hjälp av de elektroniska nycklarna. Då har det enligt vd:n handlat om allvarliga störningar som skadade eller nedkladdade tvättmaskiner.

– Det är klart att man måste vara mycket försiktig, men vi har haft de här systemen för ett par-, tretusen lägenheter i fem år, och under den tiden har vi bara kontrollerat mindre än en handfull gånger, säger Fredrik Hjort.

Bostadsbolaget har ännu inte bestämt om man ska överklaga länsrättens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".