Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Oro för sämre luft i Värnhem

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 17.15

Om en månad öppnar det nya köpcentrumet Entré vid Värnhem i Malmö.  Enligt en undersökning av luften i Malmö stad under förra året visade det sig att Värnhem är en av de stadsdelarna med absolut mest föroreningar.


Inför öppnandet av Entré finns det boende i området som är oroliga för att trafiken ska komma att öka föroreningarna.

Jan Olofsson bor mitt emot den blivande gallerian och han oroar sig för att trafiken ska komma att öka när varuhuset öppnar.

– Under sommaren när jag har dörren öppen så kommer det ju påverka mig, säger Jan Olofsson.

Redan innan Entré öppnar är trafiksituationen ansträngd i korsningen Hornsgatan - Stockholmsvägen och med mellan 80 och 90 nya butiker i det nya varuhuset finns en uppenbar risk att fler vill köra bil till värnhem.

Att trafiken skulle öka kraftigt var något som man initialt oroade sig för från miljöförvaltningen i Malmö och därför motsatte sig bygget. Men nu när varuhuset nästan står klart så tror Susanne Gustavsson, miljöingenjör, att man ändå kan minska den förorenade luften fast fler bilar kommer att köra i och kring Värnhem.

– Det sker ju en utveckling på trafiksidan så man minskar emissionen på varje enskilt fordon, och man öppnar ju 2010-2011 öppna citytunneln, då kommer ju en del av busstrafiken ersättas av tåg, säger Susanne Gustavsson.

För att snabbt komma till rätta med den dåliga luften i delar av Malmö har miljöförvaltningen tidigare föreslagit att man skulle införa trängselavgift så som redan finns i bland annat Stockholm. Något som snabbt röstades ner av politikerna. Men om inte den förorenade luften har minskat till 2012 kan det enligt Susanne Gustavsson bli aktuellt att ge förslaget nytt liv.

Jan Olofsson, som nyligen flyttat hem från London, tycker att införandet av trängselavgift skulle vara ett bra sätt att minska trafiken i centrala Malmö.  

– Det är något man använde sig av i London, jag vet hur mycket jag fick betala varenda gång jag skulle in till Soho, så jag tycker det är en jättebra idé och ju fortare de inför det ju bättre, säger Jan Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".