Skåne

Dyra mediciner till rika upprör

Både politiker och läkare i Skåne förvånas över den rapport från Lunds universitet som visar att rika skåningar oftare får dyra mediciner mot högt blodtryck än patienter med låg inkomst.

– Det är förvånande att det är just höginkomsttagare som skulle få ett dyrare läkemedel. Jag har aldrig ens gjort den kopplingen, säger Annelie Bergens, som är chefläkare i primärvården i Skåne och jobbar på vårdcentralen i Tomelilla. 

Vad kan det här bero på, tror du? 

– Det enda jag kan se så här omedelbart är att det kan röra sig om yngre, mer pålästa patienter som har en särskild önskan om ett visst preparat, säger Annelie Bergens. 

Enligt den undersökning som gjorts vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet har en patient med hög inkomst betydligt större chans att få en dyr blodtrycksmedicin än patienter med låg inkomst, trots att de dyra läkemedlen enligt Region Skånes riktlinjer inte ska användas utan att de billigare först har provats.  

Den här orättvisan gör hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne, Henrik Hammar (M), upprörd. 

– Det är ju fruktansvärt! Vi har en hälso- och sjukvårdslag som säger att alla ska ha lika vård, och det har ju inte något att göra med vad folk tjänar, säger Henrik Hammar.  

40 miljoner kronor på ett år har läkarnas felaktiga förskrivning enligt forskarna kostat Region Skåne, och då har man även tagit hänsyn till att vissa patienter behöver byta till dyrare läkemedel, om man får någon biverkning. 

Rapporten visar också att det är de privata läkarna som är mest generösa med att skriva ut dyra mediciner mot högt blodtryck. Privata läkares ansvar för medicinkostnaderna är emellertid något Region Skåne arbetar med. 

– Vi har nu avdelat en doktor som är duktig på läkemedelsfrågor att särskilt jobba gentemot privata vårdgivare och tala med dem om vad som är rätt förskrivning i framtiden, säger Henrik Hammar. 

Petra Haupt

petra.haupt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".