Skåne

Malmö Airport förlorar miljoner på minskad frakt

Flygfrakten på Malmö Airport minskade kraftigt under förra året. Jämfört med året innan minskade godstrafiken med över 30 procent.

- Vi har märkt en konjunkturnedgång sedan förra våren, då antalet högvärdigt gods började minska redan i mars. Det har gett utslag i våra siffror, säger Lennart Björk som är chef på Malmö Airport.

Flygplatsen redovisar en kraftig nedgång, från 43 300 ton gods under 2007 till 29 300 under förra året. Och intäkterna minskar eftersom flygplatsen tar ut en start och landningsavgift beroende på planets last. Ett tungt lastat plan ger mellan 20 och 25 000 kronor per start. Totalt handlar det om ett bortfall på flera miljoner under förra året.

Flygplatsen har investerat mycket i byggnader och vägar för att få mycket flygfrakt och även om flygfrakt är mycket konjunkturkänsligt tror flygplatschefen Lennart Björk att den ökar igen när konjunkturen vänder.

Även antalet passagerare har minskat på Malmö Airport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".