Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker bör prioritera bostadsbrist

Bostadsbristen i Skåne är mycket hög. Nu vill Hyresgästföreningen i södra Skåne att politikerna tar krafttag för att lösa bostadsbristen.
Hyresgästföreningen vill att det ska byggas
45 000 nya hyreslägenheter i Skåne. – Politikerna måste göra det lättare och mer lönsamt för privata hyresvärdar att bygga nytt, säger Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne. Ont om små lägenheter I 17 av Skånes 33 kommuner råder det bostadsbrist, främst längs kusterna och i storstadsregionerna. I till exempel Malmö är endast 60 av det kommunala bostadsbolaget MKB:s cirka 20 000 hyreslägenheter lediga. Och de lägenheter som finns är ofta stora fyror och femmor, medan det är ettor och tvåor som suget är störst efter. Gemensam bostadsförmedling bättre Det är inte bara ont om bostäder. De få lediga bostäderna är dessutom svåra att hitta, menar Bo Nilsson. Detta eftersom man måste leta hos alla bostadsförmedlingar i samtliga kommuner. Han föreslår istället en gemensam bostadsförmedling för länet. – Även om man jobbar i Malmö behöver man inte nödvändigtvis bo i Malmö. Med de kommunikationer vi har idag kan man lika gärna under en period bo i de angränsande kommunerna. En gemensam bostadsförmedling hade underlättat sökandet. Kommunernas ansvar Hyresgästföreningen menar att kommunerna är rädda för att bygga nya hyresrätter. I mitten av nittiotalet rådde det överskott på bostäder och många lägenheter stod tomma. Det här kostade kommunerna mycket pengar. Men Bo Nilsson anser att kommunerna nu måste börja ta sitt ansvar igen. Därför har Hyresgästföreningen skickat ut ett brev till skånska toppolitiker. Bo Nilsson menar också att bostadsbristen i sig leder till ökad bostadsbrist. – När det är bostadsbrist ökar priserna för hyresrätter. Därför är det många hyresvärdar som omvandlar sina hyresrätter till bostadsrätter för att tjäna snabba pengar, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".