Malmö

Elevers lärarutvärdering snart igång

Med start i veckan ska grundskoleelever på ett tiotal skolor i Malmö få säga vad de tycker om sina lärare i en enkät. Enligt barn- och ungdomschefen i Fosie, Henric Kahlmeter, som ligger bakom projektet, handlar det om att skapa en bra dialog i klassrummet.

För ett halvår sedan rasade debatten om att eleverna i kommunen skulle betygsätta sina lärare och vilka konsekvenser det kunde få.

Elever i årskurs 3, 4, 6 och 8 i några av Malmös kommunala grundskolor kommer i ett pilotprojekt att få svara på ett 20-tal frågor inom kort. Lärarenkäten kommer till hösten att bli permanent på kommunens samtliga grundskolor.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Ilmar Reepalu sa, när han lade fram förslaget tidigt i höstas, att eleverna skulle betygsätta sina lärare. Det skapade debatt, men enligt Henric Kahlmeter kommer det inte att fungera så.

– Syftet är främst och endast att skapa en dialog i klassrummet kring utbildningens innehåll, säger han.

Facket var till en början mycket skeptiskt till projektet, men efterhand som det tagit form har man ändrat inställning.

– Jag tycker att det är bra att vi nu diskuterar innehålls- och verksamhetsfrågor och inte bara fokuserar på de negativa sakerna som fått stort utrymme som ordning och reda, säger Roine Selind, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Malmö.

Men det finns lärare som tror att dom inte kommer hinna med att jobba med enkäten. En del är också rädda att resultatet av den ska påverka deras löneutveckling.

– Allt kan säkert missbrukas på ett eller annat sätt. Jag tror ändå det blir så pass generella frågor. Det handlar inte om några närmare personliga detaljer, och vår mening är ju att göra det så det inte kan missbrukas heller, säger Henric Kahlmeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".