Malmö

Ger unga meningsfull fritid och jobbhjälp

Efter ett försök under ett år har stadsdelen Rosengård i Malmö fått två fast anställda ungdomskommunikatörer som ska hjälpa de lite äldre ungdomarna att sysselsätta sig på fritiden. De ska samtidigt ge dem hjälp att komma ut i arbetslivet.

Dj Il-ber eller Illber Fejzulovski har varit med på en dj-kurs sedan den började för ett år sedan och har redan varit ute på flera egna spelningar. Ungdomskommunikatörerna, som de kallas, har varit till stor hjälp.

– De hjälper oss och andra också att hitta på något så man inte bara sitter framför tv:n eller hittar på dumma saker, säger Illber Fejzulovski.

Arbetet som ungdomskommunikatörer går ut på att röra sig ute bland de ungdomar som lämnat fritidsgårdsåldern och lyssna på vad de vill och sedan arrangera aktiviteter som de önskar sig.

Förutom dj-kurserna finns det bland annat dans, boxning, brottning och gymträning. Man hjälper också till i vardagen och hjälper dem som ska ge sig ut och söka jobb.

Ungdomskommunikatören Andre Hounsounou är själv uppvuxen i Rosengård.

– Det bästa med jobbet är att se de här unga människorna utvecklas – att se dem få och ta ansvar. Jag känner mig mycket stolt över att jobba med alla de goda krafter som finns här i Rosengård, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".