Läckaget på Hallandsåsen inte från provborrningar

Läckaget av den cement- och lerblandning som tog död på fisk i Lyabäcken kommer sannolikt inte nerifrån provborrningarna i Hallandsåsen - som man först trodde.
Det kan Banverket och Skanska/Vinci konstatera efter omfattande undersökningar och utgrävningar. – Vi har varit väldigt noga, vi har till och med tagit in en arkeolog för att gå försiktigt fram så vi inte ska missa nåt, säger Christer Möller, projektchef på Banverket. – Vi har verkligen försökt penetrera hela ytan, och ett så här pass stort utsläpp borde ju lämna lite spår efter sig. Nu har vi tagit ett stort antal jordprover men vi kan alltså inte se några som helst märken i marken. Man vill från Banverkets sida inte gärna spekulera i vad som har hänt om cement- och lerblandningen inte har kommit nerifrån marken. – Men vi kan i alla fall konstatera så här långt att vi hittar ingen källa där det skulle kunna komma upp ur marken, och vi har haft kommunen med oss och gjort väldigt noggranna undersökningar, säger Christer Möller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".