Vårdboende Lex Sarah anmält

Vårdboendet Kungshult i Helsingborg har blivit anmält enligt Lex Sarah. Anmälan gjordes av en av kommunens biståndshandläggare som uppmärksammat kommunen på brister i omvårdnaden.
Nu protesterar även de anhöriga och menar på att mer personal måste anställas. Enligt de anhöriga händer det att de gamla inte får frukost förrän framåt förmiddagen och att gamla uppmanas att kissa i blöjor eftersom personalen inte hinner hjälpa dem på toaletten. Kungshults sjukhem drevs tidigare av det privata ISS Care, men togs över av kommunen efter klagomål om bristfällig vård. Sedan kommunen tog över har flera sjuksköterskor slutat. Den så kallade Lex Sarah-lagen kom till för att skydda patienter från vanvård inom äldreomsorgen. Lagen trädde i kraft 1999. Det var undersköterskan Sarah Wägnert, som 1997 avslöjade missförhållandena på det privata äldrevårdshemmet Polhemsgården i Solna. Hennes insats ledde till en bestämmelse inom omsorgslagen, Lex Sarah som innebär att all vårdpersonal både inom privat och offentlig verksamhet är skyldig att anmäla allvarliga missförhållanden inom vård och omsorg, en lagparagraf som skyddar yttrandefriheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista