Lundaexpert dömer ut byggmetod vid Hallandsåsen

Banverket har valt hel fel metod för att bygga tunneln, och dessutom är tätningsmaterialet som använts, blandningen av cement och bentonit, klart olämpligt. Det anser den pensionerade geoteknikprofessorn Roland Pusch från Lund.
Roland Pusch säger att blandningar av cement och bentonit bryts ned på bara veckor eller månader. Därför tycker han att de ämnena är olämpliga att använda. – Det betyder att de i princip äter varandra, säger han. Enligt planerna ska tätningen av berget bara fungera så länge borrningen av själva tunneln sker och tills en cementtätning gjutits. Men Roland Pusch menar att det är stor risk för att blandningen av bentonit och cement hunnit brytas ned innan bygget är färdigt. Roland Pusch är också skeptisk till hela det planerade upplägget av tunnelbygget. Flera hundra hål ska enligt planerna borras från åsens ovansida, ned dit där tunneln ska dras. I borrhålen ska cement och bentonit sprutas för att täta berget. Roland Pusch menar att man inte kan veta om tätningen verkligen hamnar där tunneln ska borras. I många borrhål kan tätningen försvinna in i sprickor och kanske tränga upp till marken, vilket kan ha hänt i Lyabäcken. – Det förefaller att vara ren hasard att att borra 800 hål från markytan och injektera det med en förhoppning att injekteringsmaterialet ska hamna precis där det behövs, säger han. Roland Pusch tror inte att man kommer att lyckas med den metoden. Han tror mer på en ny metod där man först borrar hål parallellt, just där tunneln ska dras, och sedan spolar ur grus och löst berg ur borrhålen, för att sedan fylla dem med cement. Banverket känner till metoden, men den är oprövad och dyr, säger Roland Pusch, som ändå menar att den skulle vara bättre än den metod som Banverket nu använder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".