Banverket tillbakavisar experts kritik

Nu tillbakavisar Banverkets expert på berg och grundvatten kritiken om att fel metod och fel tätningsmaterial används vid bygget av Hallandsåsen - kritik som framförts av den pensionerade professorn i geoteknik Roland Pusch från Lund.
– I det här sammanhanget gör vi ju en provborrning. När vi gör den borrningen, och berget är så dåligt här i Möllebäckszonen, måste vi stabilisera hålet efterhand så att inte borren fastnar. Då använder vi en cement-bentonitblandning. Så det är inte för att injektera berget i sig själv utan det är för att få ett stabilt borrhål, säger Jan Hartlén, Banverkets expert på berg och grundvatten. Enligt Roland Pusch bryts blandningar av cement och bentonit ned på bara veckor eller månader och därför är de ämnena olämpliga att använda. Men Jan Hartlén menar att erfarenheten visar att blandningen fungerar väldigt bra när man gör borrningar, och metoden används både i Sverige och internationellt. – Däremot är det ju en diskussion om stabiliteten i ett långsiktigt perspektiv, men då är det inte meningen att man ska använda cement och bentonit, utan det är ju en cementinjektering och det är det man har sökt tillstånd för också. Om ni kommer vidare i arbetet, kommer ni alltså inte att använda blandningen cement- och bentonitlera? – Nej, det är inte så planerat idag. Dessutom är det ju så att på hallandsåstunneln använder man injektering bara för att kortsiktigt täta medan man bygger in den, vilket innebär att tunnelns täthet i framtiden inte beror på injekteringen utan på den betongingjutning som man gör runt tunneln som blir drygt en halv meter tjock. Det betyder alltså att vi i framtiden inte alls behöver förlita oss på den här injekteringen, utan det är bara under byggskedet, säger Jan Hartlén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".