Malmö

Davis Cup-match tvingar skolor att stänga

I Malmö börjar den omtalade Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel i nästa vecka få större konsekvenser än vad de flesta räknat med. Två skolor i närheten av matcharenan ställer in undervisningen av säkerhetsskäl nästa fredag.

Dennis Andersson i nätverket Stoppa matchen med ett 30-tal vänsterorganisationer lovar en fredlig demonstration, men det finns andra som vill något annat.

– Det är ett annat nätverk så att säga. De lever sitt eget liv, säger Dennis Andersson, från nätverket Stoppa matchen.

När protestaktionerna skulle börja organiseras lämnade några vänstergrupperingar mötet när det stod klart att det skulle bli en fredlig demonstration, berättar Dennis Andersson.

Men nätverket Stoppa Matchen tänker inte förbjuda de autonoma vänstergrupperna från att gå i samma demonstrationståg. 

Tre dagar med demonstrationer mot tennismatchen gör att polisen måste mobilisera med specialutbildade poliser från Västra Götaland och Stockholm.

På nazistiska hemsidor står det också att nazister tänker göra som vänstergrupperna och protestera mot Israelmatchen.

Två skolor kommer att hamna vid och innanför polisens stora avspärrningar på stadionområdet. Därför får eleverna stanna hemma nästa fredag.

Dennis Andersson menar att pratet om väntade våldsamheter är överdrivet.

– Här finns ju ingen svensk konflikt. Det här är ju en internationell solidaritetsdemonstration, så jag är inte orolig för det, säger Dennis Andersson.

Närheten till Danmark och busstransporter från resten av landet gör att huvudarrangören Stoppa Matchen väntar mellan 5 000 och 10 000 demonstranter till Malmö.

Och det är den stora demonstrationen nästa lördag som man tänker ta ansvar för.

– Vad som kan hända runt Baltiska Hallen, som är ett jättestort område, det kan ju inte vi ansvara för. Vårt arrangemang, som har tillstånd, där finns det inget som kan hända, säger Dennis Andersson, i nätverket Stoppa matchen

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".