Misstänkt vätska testas med tops
Flygsäkerhet

Nya sätt att hitta farliga vätskor prövas

Snart kommer flygpassagerare få lov att ta med sig vätskeförpackningar i handbagaget på flyget igen. Det är i alla fall målet när en helt ny typ av testutrustning provas i säkerhetskontrollen på Malmös flygplats Sturup. Farliga vätskor ska kunna skiljas ut och proceduren för passagerarna ska bli smidigare.

Det nya systemet bygger på att man genom till exempel röntgen först sorterar ut de vätskeförpackningar som ska kontrolleras. Sedan testas innehållet i förpackningarna genom att man tar ett litet prov av vätskan med en vanlig tops. Meningen med testet är upptäcka om något tveksamt och farligt kan finnas i behållaren.  

Detta är det första testet som görs med målet att senast i april 2010 kunna ta bort den begränsning på 100 milliliter per förpackning vätska som får tas med i handbagaget.  Även andra metoder ska testas. Bland annat vill man kunna testa ett innehåll utan att korken måste tas av, berättar säkerhetschefen Lars Sövgren. 

– Vi har väl kanske lite funderingar kring att be passagerarna öppna typ barnmat och mediciner. Det är bättre att hitta en utrustning där man slipper öppna behållarna, säger Lars Sövgren, säkerhetschef på Malmö Airport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".