Manipulerad raps hotar biodlare

Genmanipulerad raps kan hota lönsamheten för svenska biodlare. Biodlarna oroas över att pollen från genmodifierad raps har hittats i engelsk honung.
Trots att det är idag inte tillåtet med genmanipulerad raps i Sverige så finns det i Skåne ett par försöksfält. Därför kommer de skånska biodlarna nästa växtsäsong studera säkerhetsavstånd mellan bikupor och fält där genmodifierad raps odlas, för att undvika att genmodifierad pollen hamnar i honungen. Föreningen Biodlingsföretagarna vill nu också starta ett projekt tillsammans med växtodlarna för att ta reda på hur man kan förebygga problemet med att bina för med sig genmodifierad pollen från rapsfälten. Bo-Göran Nilsson, som är ordförande i föreningen, säger att nåt måste göras innan det är för sent. - Blir det gemanipulerade utsädet godkänt i Sverige så kommer det att spridas ut över alla åkrar i landet där man odlar raps och det kommer att påverka vår produkt, säger Bo-Göran Nilsson. I länder där det idag är tillåtet med genmanipulerade grödor, bland annat England, har det visat sig att honung som produceras i närheten av rapsfälten innehåller genmanipulerade pollen. Honung säljs idag som en naturprodukt och om den svenska honungen bär spår av genmanipulerad raps så måste Livsmedelsverket informera konsumenterna om det. I Skåne, bland annat i Svalöv, finns några försöksfält med genmanipulerad raps. Inför nästa sommar planerar man att undersöka hur stora problemen med den genmanipulerade rapsen blir. Då kommer man bland annat att kontrollera hur långt bort bina flyger för att hämta den genmanipulerade rapsen och om det går att spåra genmanipulerad pollen i den färdiga honungen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".