SKÅNE

Busschaufförer känner sig utsatta

Kommunal ställer nu högre krav på arbetsgivarna då det gäller busschaufförer. Under de senaste tre månaderna så har minst 15 busschaufförer i Skåne utsatts för hot, rån eller misshandel.

- Kontanter måste bort från bussarna. Så har man gjort i Stockholm. Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem att göra det här, säger Ann-Louise Hägg, Kommunals ordförande för trafiken i Skåne.

Skånetrafiken tror att kontanthanteringen på bussarna kommer att minska med upp till 70 procent när man inför sitt nya biljettsystem som på sikt ska göra det möjligt att köpa biljett via mobilen och ladda kort via datorn.

- Men vi kommer inte ta bort kontant helt. Skulle vi ta bort möjlighet att betala kontakt skulle färre åka med oss, säger Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken.

Men det är inte alltid pengar inblandade, när busschaufförer utsätts i tjänsten. Busschauffören Leif Halvarsson misshandlades i januari av ungdomar på en stadsbuss i Malmö. Den händelsen har påverkat honom mycket i jobbet.

- Jag är inte lika trygg längre. Jag betraktar folk på ett helt annat sätt, försöker läsa av dem innan de går på bussen, säger han

På Kommunal jobbar de med att arbetsgivaren ska dubbelbemanna utsatta turer på helgkvällar.

- Det skulle öka tryggheten mycket. Är man två känns det genast mycket bättre, säger Ann-Louise Hägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".