Lund

Anmälningsplikt kapade bostadskö

Nya köregler hos Lunds kommunala bostadsbolag, LKF, har gjort att mer än en tredjedel har lämnat den passiva bostadskön. Nu tror LKF att man kan planera bostadsbyggandet bättre.

För att kunna förutspå framtidens bostadsbehov bättre och kunna planera för framtidens bostadsbyggande i Lund införde LKF i slutet av 2007 en ny regel. Numer måste alla som står i den passiva bostadskön och som inte är intresserade av en lägenhet just nu men vill ha en i framtiden, varje år förnya sin intresseanmälan för att inte förlora sin plats i kön.  

Ett år efter införandet av den nya regeln står det klart att drygt 9 000 köande lämnat sin plats i kön. Det innebär att kön krympt från tidigare 25 000 sökande till dryga 15 000. Enligt LKF:s marknadschef Gunilla Flygare misstänkte man att det fanns många i den passiva kön som kanske flyttat från Lund och som egentligen inte var intresserade av en bostad i Lund.  

– Nu har vi ett bättre underlag att utgå från när vi fortsätter vår planering för bostadsbyggandet, säger Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.  

– Vi hoppas och tror att de flesta som vill vara kvar i den passiva kön, finns kvar i den. I annat fall är man ju hjärtligt välkommen att anmäla sitt intresse igen, säger Gunilla Flygare.

Eva Konecny är kund hos LKF och står i den passiva kön. Hon tyckte till en början att LKFs nya regel var lite underlig men har med tiden ändrat sig. 

– När jag fick meddelandet tänkte jag ”Oj då”, men sedan har jag tänkt efter. Det är ganska bra om de kan planera, säger Eva Konecny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".