MALMÖ

Black Cobra etablerat i Malmö

Det danska kriminella gänget Black Cobra har etablerat sig i Malmö med mellan 20 och 30 medlemmar, enligt polisen. I Köpenhamn uppges gänget vara inblandat i ett gängkrig som har lett till ett antal dödskjutningar på öppen gata. I Malmö greps på tisdagskvällen en medlem i Black Cobra i Malmö misstänkt för vapenbrott.

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som en man blev misstänkt för narkotikabrott vid en kontroll, gjord av polis från Rosengård och från länskriminalens operation Targa. Vid efterföljande husrannsakan hittade polisen en 9-mm pistol och ett magasin till ett kulsprutevapen, berättar Börje Sjöholm, kommissarie på länskriminalavdelningen.

Under de senaste månaderna har det kriminella gänget Black Cobra byggt upp sin verksamhet i Malmö och enligt polisen finns det nu mellan 20 och 30 medlemmar i Skåne. Polisen beskriver Black Cobra som ett löst nätverk med starka ledarfigurer. De är mycket aktiva och ägnar sig åt utpressning, indrivning och vapenbrott. Dessutom har de en ungdomsavdelning med aspiranter som heter Black Scorpions.

I Köpenhamn uppges gruppen ligga i strid med främst Hells Angels. Gängkrigen mellan olika kriminella grupper i Danmark har lett till en våldsvåg med skottlossningar och mord på öppen gata. Men kommissarie Börje Sjöholm vill lugna Malmöbor som är oroliga för att gängkriget ska ta sig över bron.

– Det är klart att det är bekymmersamt att de håller på att etablera sig, men vi ser inga som helst tecken på att den konflikt som pågår inne i Köpenhamn håller på att flytta över till Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista