SKÅNE

Ingen gårdsförsäljning för vinodlare

Det verkar inte bli någon gårdsförsäljning av vin som många skånska vinodlare hade hoppats på. Alkoholutredaren Anita Werner gav tummen ned i en statlig utredning som presenterades tidigare idag.

Utredaren Anita Werner ser i och för sig ingen fara i att försäljning hos vintillverkare skulle öka missbruket av alkohol, men anser att en sådan försäljning inte går inte ihop med det svenska försäljningsmonopolet.

Beskedet att gårdsförsäljning ska fortsätta vara olaglig kom inte som någon överraskning för Ronny Persson som driver en vingård i Åhus.

– Resultatet var inte det önskade, men det förväntade. De är för rädda för att äventyra monopolet, säger han.

Ronny Persson har på sin vingård i Åhus ett hektar där han odlar 3000 vinstockar. Och han är inte ensam. I Skåne finns det ett 20-tal vingårdar som hoppas kunna börja sälja vin.

Det blir regeringen som i slutändan fattar beslut i frågan. Ronny Persson tror att tillåten gårdsförsäljning skulle stärka regionen, eftersom det är just i Skåne som vinodlare är som tätast. Och han avfärdar även att det skulle vara en fara för folkhälsan.

– Alkohol är en drog anser alkoholister och absolutister, medan vi vanliga tycker att alkohol är en dryck och en krydda till maten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".