Osäker framtid för avfallsvatten

Lunds Energi vet inte vad man ska göra med de 4600 kubikmeter avfallsvatten som är en av konsekvenserna av bolagets misslyckade borrningar efter hetvatten. Reningsverken vill inte rena vattnet som innehåller en hel del tencider.
Det råder delade meningar om hur farligt vattnet som Lunds Energi har fått upp är. Lennart Lindeberg, VD på Lunds Energi, säger att tenciderna i princip är ofarliga. – I princip är vattnet ett havsvatten med ganska hög salthalt men det innehåller inte några ämnen som betraktas som väldigt farliga. På grund av tenciderna räknas vattnet ändå som avfall och måste renas. Problemet är att reningsverken i Lund och Landskrona inte är intresserade av att göra arbetet, dels för att det inte är deras skyldighet, och dels för att det enligt reningsverken fnns risk att tenciderna slår ut den biologiska reningen i verket. – De bedömningar som de experter som vi har pratat med har gjort är att det egentligen inte är någon fara med att ta in vattnet, men de här reningsverken har ingen skyldighet att ta emot den här typen av avfall och då avstår de hellre, säger Lennart Lindeberg. Nu har Lunds Energi sex månader på sig att bestämma vad som ska göras med vattnet. Sedan måste tillstånd för förvaring sökas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".