Tiden knapp för Banverket

Banverkets bygglov för arbetsplatsen för provborrningarna vid Hallandsås går ut den 1 september. Eftersom borrningarna har stått stilla i en vecka efter utsläppen i Lyabäcken och ingen vet när de eventuellt kan starta igen, börjar tiden bli knapp för entreprenören Skanska Vinci och byggherren Banverket.
De måste nu bestämma sig för om de ska avsluta provborrningarna, riva arbetsplatsen och återställa området i Lya så att allt är färdigt den 1 september. Annars måste Banverket ansöka om ett nytt bygglov hos Båstads kommun för provborrningsarbetsplatsen. Gör Banverket det lär frågan bli föremål för en omfattande debatt bland politikerna i Båstad. – Vi har för avsikt att begära ett förlängt bygglov, säger Banverkets ställföreträdande projektchef Sten Gruvstad. – Och vi vill att arbetsplatsen blir kvar tills vi vet vad som orsakade utsläppen. Det kan folk kanske ha synpunkter på, men det bygglov som vi har avser den etablering som är nu, och att låta den etableringen kvarstå tills frågorna äntligen har klarnat om vad som har hänt tycker jag ändå känns ganska begripligt. Idag har Banverket fortsatt undersökningarna på Hallandsåsen, där man fortfarande letar efter en förklaring till utsläppen. Ytterligare lerfläckar har upptäckts i vegetationen vid provborrningarna och det har rapporterats till polisen som nu har ansvaret för utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".