Överförskrivning av läkemedel bör bli straffbar

Läkare som skriver ut för stora mängder narkotikaklassade läkemedel ska kunna åtalas. Det föreslår nu Socialstyrelsen i Malmö som vill få ner överförskrivningen av dessa läkemedel som sedan sprids på den illegala marknaden.
För många läkare skriver ut för mycket narkotikaklassad medicin. Det här leder till att medicin som inte används av patienter säljs vidare till stadens narkomaner. På socialstyrelsen i Malmö vill man kunna åtala de läkare som skriver ut för mycket medicin. Mannen bakom de här tankegångarna är ombudsmannen Nils René. – Läkarna har fått ett förtroende och det får inte missbrukas, säger han. Det finns en illegal marknad i Skåne där överblivna läkemedel, främst Rohypnol och Stesolid, säljs till missbrukare. Mycket av den narkotikaklassade medicinen kommer från utlandet, men en del kommer från personer som säljer den medicin de själva inte använder. Det här är ett problem menar Nils René, men hur stort är svårt att säga. Med den lagstiftning som finns idag är det omöjligt att åtala läkare som missbrukar sin rätt att skriva ut recept.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".