SKÅNE

Morötter ska korta vårdköer

Morötter till personalen i form av konferenser och utbildning. Så hoppas ledningen för Region Skåne få anställda inom vården att anstränga sig extra mycket för att uppfylla vårdgarantin.

Region Skåne kan få över 100 miljoner extra av staten om vårdgarantin uppfylls, vilket inte är fallet idag. Men det folkpartistiska regionrådet Gilbert Tribo tror att det kan gå, med hjälp av ett så kallat incitamentsprogram.

– Jag tror att möjligheten är god, även om jag inte ska lova guld och gröna skogar, säger han.

Gilbert Tribo hänvisar till att ett liknande incitationsprogram har gett goda effekter i regionen Västra Götaland.

Programmet går ut på att ge extra pengar till sjukhus, vårdcentraler att andra vårdenheter som klarar att ge människor vård inom rimlig tid och därmed uppfyller vårdgarantin. De pengarna ska inte användas till att anställda mer personal eller till inköp, utan gå till konferenser och utbildningar för personalen.

För att få del av pengarna ska t ex minst åttio procent av patienterna få sin behandling inom tre månader. I Skåne idag är det bara 68 procent som får det, och då har regionen ändå arbetat länge med tillgänglighet.

Enligt Gilbert Tribo kan det finnas det vårdenheter som hittills inte ansträngt sig tillräckligt för att korta vårdköerna.

– Vi vet att man på sina ställen inte gjort fullt så allvarliga försök att klara ut det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".