Omlastningsterminal ska locka tillbaka godstrafik

Helsingborgs hamn har planer på att bygga en ny omlastningsterminal i Västhamnen för att ta tillbaka delar av de godsmängder man förlorat.
När Öresundsbron stod klar miste Helsingborgs hamn all järnvägstrafik till kontinenten, istället omdirigerades trafiken via Trelleborg. Nu tar Helsingborg åter upp kampen och planerar investera 40 miljoner kronor i en helt ny terminalbyggnad. - Jag kan bekräfta att vi tänker i dessa banor, även om inga beslut har fattats, säger Per-Olof Jansson, VD i Helsingborgs Hamnbolag. När den speciella järnvägslinjen mellan Helsingborg och Köpenhamn, Danlink, lades ner år 2000, försvann 50 procent av godsvolymerna över Helsingborgs hamn, vilket motsvarar fyra miljoner ton. Det var ett svårt avbräck för hamnen och man fick byta plats med Trelleborg som den andra största godshamnen i landet näst efter Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".