Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ystad-Österlen

Stora skillnader i äldreomsorgen

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 16.41

De fem kommunerna i sydöstra Skåne har jämfört sin service till äldre. Överlag visar jämförelsen att de äldre i Ystad-Österlenregionen är mer nöjda med den service de får, än vad äldre är i riket i övrigt. Den dyraste äldreomsorgen finns i Simrishamns kommun och den billigaste i Ystad.

Jämförelsen som Simrishamns, Sjöbo, Tomelilla, Skurups och Ystads kommuner har gjort av äldreomsorgen ingår i ett riksomfattande projekt kallat Jämförelseprojektet som är ett samarbete mellan Sveriges kommuner och landsting, Rådet för främjande av kommunala analyser och finansdepartementet.

Syftet är att kommunerna ska sporras att ge bättre, och helst också billigare service. I jämförelsen fick Simrishamns kommun höga poäng när det gäller utbud och innehåll i äldreomsorgen.

– Det är väldigt roligt att vi har en så pass hög kvalitetspoäng. Det innebär ju att vi kan erbjuda våra äldre mer än i de andra kommunerna, säger Kristina Privér, verksamhetsutvecklare i Simrishamns kommun.

Simrishamns kommun är också den av de fem kommunerna som har de högsta kostnaderna för sin äldreomsorg. I snitt kostar hemtjänsten i Simrishamn 219 931 kronor per år och brukare, medan en plats i särskilt boende kostar 541 805 kronor per brukare och år. Här är skillnaderna stora. Billigast äldreomsorg finns i Ystads kommun där hemtjänsten kostar 123 743 kronor per brukare och år och en plats på särskilt boende kostar 451 222 kronor per brukare och år. Varför det är så stora skillnader har inte analyserats.

Det är också skillnader i hur nöjda de äldre är med den hjälp de får. Här har rapporten utgått från siffror i Socialstyrelsens senaste sammanställning av en enkät bland svenskar som fick hemtjänst mellan augusti och november 2008. Svaren har vägts samman enligt SCB:s Nöjd-Kund-Index, där 0 är det lägsta värdet och 100 det högsta. Det visar att de som får hemtjänst i Ystad-Österlenregionen är mer nöjda än i riket i övrigt. Snittvärdet för riket var 73 poäng. Det lägsta värdet bland de fem kommunerna i sydöstra Skåne var 74 poäng i Ystad, därefter Tomelilla på 77, Simrishamn på 78, Sjöbo på 80 och 81 poäng för dem fick hemtjänst i Skurup.

Det visar också att, trots att skillnaderna i kostnad för hemtjänst kan vara stora mellan kommunerna, så är det inte så stora skillnader när det gäller hur nöjda de äldre är.

En av många punkter som mätts är hur många personer som kommer hem till den som har hemtjänst under två veckor. Där varierade siffrorna, från ett medianvärde på 12 personer under två veckor i Simrishamn till 16 personer i Skurups kommun. Tittar man på det maximala antalet personer som kan komma hem till en person med hemtjänst, var Tomelilla och Ystad sämst: 32 personer kan som mest besöka en person med hemtjänst under två veckor. Det här är något som Ystads kommun vill jobba vidare med. 

– Det är en viktig aspekt för vårdtagaren, att man inte ska få möta alltför många olika personer. Det är en fråga som vi kommer att gå vidare och arbeta med, säger Erika Hulth, enhetschef inom äldreomsorgen i Ystad.

                                                       Anna Bubenko
                                                        
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".