Nordvästskåne

Psykiatripatienter tvingas byta vård

Patienter inom psykiatrin i Nordvästskåne kommer i princip att tvingas följa med till den privata entreprenören Psykiatripartners, som i maj tar över den psykiatriska vården i södra Helsingborg, i Ekeby och i Bjuv.

– Så som avtalet är skrivet förekommer det inget som helst fritt val, säger Ulf Straube, överläkare i psykiatrin i Helsingborg, som är kritisk mot att patienterna tvingas byta vårdgivare.

– Tidigare fick vi besked om att de som var skrivna inom det upphandlade området skall överföras, men nu har man börjat uttrycka sig försiktigare och säger att de som vill kan överföras. Vad som händer med resten vet vi inte, säger han.

I ett brev som patienterna snart kommer att få står det att de som bor i de områden som den nya entreprenören ska ha ansvar för kommer att ha sin fortsatta vård där.

Även om man skulle vilja stanna kvar i den offentliga vården, så kommer nedskärningar där att göra att det är praktiskt omöjligt, enligt Ulf Straube.

– Det finns ingen som helst möjlighet med tanke på att personalen halveras, säger han.

Att tvingas bryta kontakten med läkare och annan vårdpersonal, som man byggt upp långvariga relationer med, kan vara förödande för vården, menar såväl patientföreningar som personal inom psykiatrin.

Men Marie Ljung (M), ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, anser att det är viktigt med mångfald inom psykiatrin och tror att den nuvarande och kommande vårdgivaren kommer att lösa alla problem till patienternas bästa. Samtidigt kan hon förstå den oro som finns.

– Jag kan förstå att man alltid har en oro och att man kan känna sig fundersam kring förändringar i vården, men om man ser möjligheter i mångfalden, så ser jag att det finns alla möjligheter att det ska bli bra, säger Marie Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".